..Cara Pemakaian Cincin..

Pemakaian cincin adalah yang paling kerap di kalangan wanita dan lelaki tanpa mengira jenis apapun cincin yang dipakai. Jika dilihat pada masa sekarang ini, cincin yang dipakai manusia pada zaman ini adalah mengikut saiz cincin yang dibeli. Oleh itu, di sini dikongsi sedikit ilmu yang dah lama teringin saya nak kongsi bersama anda semua berkaitan dengan pemakaian cincin.

cincin 4 display

Hadis Pertama

Rasulullah pernah berpesan kepada menantunya Sayidina Ali selepas Ali berkahwin dengan puteri Rasulullah, Fatimah az-Zahra,

“Sekiranya kamu ingin memakai cincin, pakailah di jari manis dan juga kelingking. Jangan pakai di jari tengah dan telunjuk kerana itu adalah cara berhias bagi umat Nabi Luth A.S.”

Hadis Kedua

Berdasarkan hadith daripada Anas bin Malek : 
“ Adalah cincin Nabi SAW dipakai pada tangan ini ( Dan dia menunjukkan kepada kelingking jari kiri)”. 

– Hadith Riwayat Muslim 

Hadis Ketiga

Di samping itu Ali bin Abi Talib berkata “ Rasulullah SAW telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringinya( jari tengah atau jari hantu)”. 

– Hadith riwatat Muslim, Abu Daud At-Tirmizi dan An-Nasai 

 

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

Advertisements

..Lagi lagi tagged..

Disebabkan tak bukak 10hari.. nie tagged kedua oleh Sofahani pulak..

a) 7 fakta tentang diri sendiri
1. cerewet (maaflah kepada peminjam2 buku yang tak reti jaga..aku ngomel seharian)
2. muka sombong? malas senyum.. takut nanti ngundang fitnah + ada yang tergoda.. haha.. perlu ke?
3. analytical thinking.. dah dibuktikan melalui banyak jenis personality test + diri sendiri..
4. straight forward.. sape tak suka maaflah ye!!
5. tegas.. no play-play.. bukan sume benda lawak k..
6. insomnia.. haha.. terseksa seyh..
7. peminat kaler oren, hitam n putih.. 

b) 7 perkara menakutkan di dunia
1. Allah
2. kiamat
3. murtad
4. perang
5. hilang orang tersayang
6. exam! + repeat paper
7. kematian

c) 7 lagu yg paling layan
1. hijjaz – doa pagi
2. siti nurhaliza – percayalah
3. rossa – ayat-ayat cinta
4. dewa – hadapi dengan senyuman
5. nicholas teo – tears from polaris
6. ryu – my memory
7. letto – ruang rindu

d) 7 perkara yg selalu disebut
1. hampeh!
2. melugai tekak..
3. angin la.. bukan belahak!
4. sengkak perut
5. kebas kaki.. huwaaaa
6. oit
7. wakakaka (sebut bukan gelak)

e) 7 perkara yg bernilai
1. tunangku
2. family
3. frens
4. lappy acer ku ( nek ferrari ed. boleh x?)
5. samsung sgh D880 (double sim)
6. kamus besta 
7. contact lenses 

f) 7 pertama kali dalam hidup haku
1. lahir di dunia
2. bertunang
3. nikah (insyaallah)
4. dengar hantu mengilai
5. tengok orang kne rasuk
6. tengok dressing kaki orang lain berulat
7. pemilik double sim samsung

g) 7 orang ditagged!
1. Maisarah Razali
2. Nana da Great
3. Areev
4. Ali Asyraf
5. Farhana
6. Adila Mohamad (k.eila birm)
7. Fariza

..Tagged..

Sebenarnya sangat banyak perkara yang nak di updatekan.. Tapi, as usual, tiap kali bukak internet mesti nak singgah sarang labah-labah teman-teman blog.. Maka terjumpa 2 tagged.. Mula dengan tag dari Kak Sarah dulu..

Peraturan tagged cukup mudah :
1. Jawab dengan penuh ikhlas dan “berperasaan”.
2. Biar ada hubungkait yang jelas antara soalan dan jawapan.
3. Perlu menjawab tagged aku dalam masa 5 hari. (dah ebih 5 hari pun.. sebab entri lepas dah cakap nak rest 10 hari.. =)  )
4. Perlu mentagged orang lain selain AKU!!

sudah paham?


1.Di manakah jejaka/ wanita idaman anda berada?

Di bumi fana

2. Dia tahu atau tidak anda menaruh perasaan terhadapnya?

Pastinya tahu.. =)

3. Sejak bilakah anda menaruh perasaan tehadap dia?

Sejak itu..

4. Pernahkah anda memberi isyarat kepadanya?

Pernah.

5. Kalau ada, apa bentuk isyarat yang anda berikan?

Lampu isyarat  =) haha..

6. Aspek manakah padanya yang membuatkan anda meminatinya? ( Bentuk Tubuh? Pekertinya? Sikap Caring nya? Rupanya? )

Entah mengapa.

7. Apakah perasaan anda apabila melihat si dia?

Baguslah. Masih wujud di depan mata.. Alhamdulillah.

8. Sekiranya aku menjadi si dia, aku akan menerima diriku kerana …… (abiskan ayat ini dengan jumlah minimun 30 patah perkataan.)

Tak paham la soalan nie.. haha..

 

Orang seterusnya yang ditagged.. Sofahani.. Areev.. Farhana.. Kudozu.. Sape2 yang baca post nie.. Ye, kamuu!!

..Busy + Headache..

Sangat banyak benda berlaku.. Maka, blog direhatkan untuk tempoh 10 hari dari sekarang.. Wish me luck and semoga semuanya berjalan dengan lancar dan sempurna.. ameen..

..Blog yang tak sabar ditunggu ke’update’annya..

nie blog yang memang sangat suka + best.. dan ianya tak mengikut ranking.. susunan ini adalah untuk membuatkan blog ini kemas.. =)

syerahomarindahoneylalala

diyanazman

aliasyraf
mysarah

kudozu

otak2

 

 

..Kek Batik Biskut Marie..

sangat malas nak hupdate even ada celcom broadband.. hehe..

kek batik biskut marie 1kek batik biskut marie 2kek batik biskut marie 3

ehem.. cuti nie rasa nak berjinak-jinak dengan dunia dapur.. tapi tak tau lagi akan jadi realiti or angan yang tak sudah.. =)  maka, terhasillah kek batik biskut marie nie.. bukannya baru first time buat, tapi dah kat 5 tahun tak buat.. hehe..

actually, gambar siap tak sempat nak capture sebab buatnya jam 6 petang.. then malam, my cousin yang kechik-kechik sume dah tak sabar-sabar nak makan.. den, terpaksa larikan part yang korang tengok semacam jek berlemoih nya.. my anak sedara pulak, dah merajuk sebab tak dapat makan malam tue coz mak die nak bawak pergi makan ikan bakar dengan geng-geng kerja, masa tengah buat.. meroy kejap budak-budak tue.. makcik pun sempat rompak suku.. =) kiranya, nielah cebisan-cebisan akhir yang my anak-anak sedara sempat makan kul 11 pagi esoknya.. diorang cakap mak long kedekut! padahal dah habih.. hampeh! 

 

RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE

Bahan-bahan :

1) 1 buttercup – RM4++

2) 1 paket kecik milo – RM 4.60

3) 1 tin susu cair Carnation  – RM2.60

4) 2 sudu besar serbuk koko – free dari dapur

5) 2 sudu besar gula – free dari dapur

5) 300gm Biskut Marie Munchy’s – RM3.60

Cara membuatnya :

1) Masukkan sume bahan ke dalam periuk dengan api perlahan kecuali biskut Marie.

2) Kacau sume tadi hingga pekat.

3) Tutup api. Masukkan biskut Marie dan kacau hingga sebati.

4) Masukkan ke dalam loyang atau tupperware dan mampatkan.

5) Masukkan dalam peti sejuk untuk lebih best dan makan!

SELAMAT MENCUBA!!

 

p/s : Nie laa kek paling senang nak buat. Buttercup tak perlu dihilangkan kesejukkannya, kek tak perlu dibakar. hahaha.. Mesti ramai orang tau buat punyalah.. haha.. Saje nak share kepada yang tak tau..

..Turun, turun lagi..

Petrol, diesel turun 15 sen mulai esok

17/11/2008 6:08pm

Harga petrol RON97, RON92 dan diesel dikurangkan sebanyak 15 sen seliter masing-masingberkuatkuasa mulai esok 18 November.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan harga baru petrol RON97 ialah RM2.00 seliter daripada RM2.15, petrol RON92 ialah RM1.90 daripada RM2.05 manakala diesel RM1.90 daripada RM2.05.

Beras ST5 turun 20 sen dan ST10 30 sen – Mustapa

17/11/2008 6:59pm

KUALA LUMPUR 17 Nov. – Harga siling beras lima peratus hancur tempatan (ST5) turun 20 sen kepada RM2.60 sekilogram daripada RM2.80 manakala beras 10 peratus hancur tempatan (ST10) turun 30 sen kepada RM2.40 berbanding RM2.70 sebelum ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed dalam satu kenyataan hari ini berkata, harga baru itu mula diwartakan semalam.

“Harga beras ini merupakan harga barang yang dikawal kerajaan. Pewartaan ini bagi membolehkan kerajaan membuat kawalan terhadap harga tersebut,” katanya.

Mustapa berkata, berdasarkan pemantauan, terdapat pasar raya yang telah menurunkan harga beras manakala beberapa kedai runcit masih menjualnya pada harga yang lama.

“Mana-mana peruncit yang tidak mematuhi harga siling ini boleh diambil tindakan oleh pihak kawal selia padi dan beras di bawah Perintah Beras (Kawalan Gred dan Harga (1992),” katanya.

– Bernama

 

 

Seluruh rakyat Malaysia yang bergelar pengguna sentiasa menunggu apa lagi yang boleh turun mengenai barang-barang keperluan. Dan alhamdulillah, harga minyak yang sudah turun, turun lagi tengah malam ini untuk kali ke-5. Selain itu, kerajaan juga mengumumkan penurunan harga beras. Bagi mereka yang gemar travel dan berjalan-jalan pasti lebar senyuman tatkala mendengar berita ini. Lepas ini, bolehlah cuti-cuti Malaysia dengan aman bahagia. 

Apa yang dimahukan oleh pengguna pada masa ini adalah penurunan harga barangan runcit. Kos sara hidup pada masa ini dianggarkan terlalu tinggi dan ianya menyusahkan pengguna yang sumber pendapatannya rendah dan mempunyai bilangan isi rumah yang tinggi dalam makna kata lain dari segi pendapatan per kapita.

Kerajaan pada masa ini mengambil langkah untuk memantau dan menyerbu premis-premis yang sesuka hati menaikkan harga barangan runcit. Lantas tindakan yang boleh diambil oleh pihak berkuasa adalah denda atau penjara atau kedua-duanya sekali.

Itu di pihak pengguna dan kerajaan. Bagaimana pula di pihak peruncit? Tidak adakah pihak yang mahu membela nasib mereka ini? Saya bukanlah berada di pihak peruncit. Tapi cuba menyelami hati mereka yang menjadi orang tengah antara pemborong dan pengguna. Antara situasi yang dihadapi oleh pihak peruncit adalah mengenai :

1) Harga barang kawalan – gula. Penjualan 1kg gula misalnya telah ditetapkan oleh pihak kerajaan dengan harga siling RM1.50. Pemborong menjual dengan RM1.45 kepada peruncit. Untung hanyalah sebanyak 5sen sebelum ditolak dengan harga plastik pembungkus. Jangan anda fikir untung menjual 1kg gula adalah 20sen ke atas.

2) Harga barang kawalan – minyak masak. Pernah suatu ketika, di waktu krisis kekurangan minyak masak, harga siling yang ditetapkan adalah RM2.50. Pemborong juga meletakkan harganya pada RM2.50. Adakah berbaloi peruncit menjual juga pada harga RM2.50? Perlukah peruncit membuka kedai untuk kerja-kerja kebajikan? Lebih baik mendaftar sebagai ahli Mercy Malaysia sahaja!

3) Harga sayuran. Pagi tadi, saya tonton siaran Malaysia Hari Ini (MHI) di tv3. Terdapat peniaga gerai makanan yang membuat aduan mengenai kenaikan harga sayur-sayuran di pasar. Yang diberitahu, ketika musim perkahwinan, harga sayuran yang pada asalnya RM3.00 sekg menjadi RM4.50. Adakah masih berbaloi peniaga tersebut mengekalkan kos jika kuantiti sayur yang dimasukkan sama seperti sebelum musim perkahwinan? Rugilah jawabnya. Maka, peniaga pula mengambil langkah bijak dengan mengurangkan kuantiti bahan-bahan seperti sayuran, ikan, daging dan ayam. Pembeli? Pastilah mengamuk sakan!

Saya akui, terdapat segelintir peruncit yang menaikkan harga barang secara melampau. Ditegaskan sekali lagi, segelintir sahaja.

Pada pandangan saya terhadap :

1) Kerajaan. Kerajaan iaitu kementerian yang sewajarnya perlu menetapkan harga barang ini mengikut stage penjualan. Maksud saya, tetapkan harga bagi pihak pelanggan, peruncit, pembekal dan pemborong secara berasingan. Dedahkan melalui media massa mengenai harganya biar satu Malaysia tahu.

2) Pembekal. Anda yang melalui jerit perih dalam penghasilan beras, ikan dan sayur bermutu. Bersatulah untuk menetapkan harga yang berpatutan kepada pemborong dengan mengambilkira kos-kos yang terlibat ketika penghasilan barangan selain risiko kerosakan barangan. 

3) Pemborong. Anda menanggung kos pengangkutan, pencarian peruncit dan risiko ancaman kehilangan barangan. Janganlah mengambil kesempatan untuk meraih untung berlipat-ganda ketika di peringkat ini.

4) Peruncit. Terutama sekali yang beragama Islam, ingatlah : Jangan meraih untung melebihi separuh dari kosnya! 

5) Pengguna. Teruslah memperjuangkan hak anda sebagai pengguna!

 

P/s: Tahukah anda? Satu benda je yang turun dan tak akan naik sampai bila-bila? —-> hujan! hehe..