Addicted to DSLR..

yerp.. i’m bizi rite now.. very bizi da busy.. i’m busy to everything dat surround me.. including bizi to DSLR world..
sesuatu yang semakin dikagumi.. ALLAH itu MAHA KAYA, MAHA PENCIPTA.. menjadikan isi langit dan bumi.. SUBHANALLAH.. aku kagum dengan ciptaan mu Ya Allah.. untuk maklumat lanjut.. layari.. semakin sibuk di sini..

Advertisements

..Kek Batik Biskut Marie..

sangat malas nak hupdate even ada celcom broadband.. hehe..

kek batik biskut marie 1kek batik biskut marie 2kek batik biskut marie 3

ehem.. cuti nie rasa nak berjinak-jinak dengan dunia dapur.. tapi tak tau lagi akan jadi realiti or angan yang tak sudah.. =)  maka, terhasillah kek batik biskut marie nie.. bukannya baru first time buat, tapi dah kat 5 tahun tak buat.. hehe..

actually, gambar siap tak sempat nak capture sebab buatnya jam 6 petang.. then malam, my cousin yang kechik-kechik sume dah tak sabar-sabar nak makan.. den, terpaksa larikan part yang korang tengok semacam jek berlemoih nya.. my anak sedara pulak, dah merajuk sebab tak dapat makan malam tue coz mak die nak bawak pergi makan ikan bakar dengan geng-geng kerja, masa tengah buat.. meroy kejap budak-budak tue.. makcik pun sempat rompak suku.. =) kiranya, nielah cebisan-cebisan akhir yang my anak-anak sedara sempat makan kul 11 pagi esoknya.. diorang cakap mak long kedekut! padahal dah habih.. hampeh! 

 

RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE

Bahan-bahan :

1) 1 buttercup – RM4++

2) 1 paket kecik milo – RM 4.60

3) 1 tin susu cair Carnation  – RM2.60

4) 2 sudu besar serbuk koko – free dari dapur

5) 2 sudu besar gula – free dari dapur

5) 300gm Biskut Marie Munchy’s – RM3.60

Cara membuatnya :

1) Masukkan sume bahan ke dalam periuk dengan api perlahan kecuali biskut Marie.

2) Kacau sume tadi hingga pekat.

3) Tutup api. Masukkan biskut Marie dan kacau hingga sebati.

4) Masukkan ke dalam loyang atau tupperware dan mampatkan.

5) Masukkan dalam peti sejuk untuk lebih best dan makan!

SELAMAT MENCUBA!!

 

p/s : Nie laa kek paling senang nak buat. Buttercup tak perlu dihilangkan kesejukkannya, kek tak perlu dibakar. hahaha.. Mesti ramai orang tau buat punyalah.. haha.. Saje nak share kepada yang tak tau..

Tagged!

Perghh.. Lately, sementara tunggu subuh, bukak la blog Izzulism untuk tinjau tinjau kalau beliau ada update pape yg baru. Mr.afro ni suka buat entry cam pelik sikit. Lain dari orang lain. Ntah mana idea la yang beliau dapat. Actually, biler time borink jek.. nie la my job! hehe.. check2 sape dah update.. skali jek tajuk tagged! Ingat nak balas balik sebab at the end of entry tue ade ckp nie..

btw, i don’t know who to tag, as i really have no idea who is reading my blog, so i think, i would like to tag…….YOU!! yes, the one who is reading THIS right now! ;b

haha.. Tapi niat di hati, alah.. bukannya beliau nie tau pun.. so, hari ni dah lepas kepengsanan sebentar after tax exam, baru la bukak laptop nie.. Tengah nak update blog la kan.. tapi cam lost plak nak buat entry ape.. Den cari ilham jap.. maka, bukak la blog2 ini.. Ali Asyraf, Otel, Syerah Omar, n Kudozu.. Skali jek! haishhh.. Kene tagged gax dengan Kudozu.. (kudozu yang tagged dulu sebelum izzul..) xpelah.. bukak story tagged..

1. My face..

haha.. Pesal letak muka sendiri? sebab.. nie la pic yang paling suka skali. Tolong member since secondary sckewl yang sekarang ni tengah study kat Lim Kok Wing. Dia punya assignment. Kami shooting di Masjid Wilayah selama 3 jam! fuh.. berpanas.. Nie la pic yang senyumannya paling lebar. Actually tak perasan pun bila pic nie dicaptured. Bila dia send email baru terkejut gilerr.. hehe..

2. My Handphone .. Samsung SGH-D880

First time kuarkan cash dari duit sendiri dengan begitu banyak.. untuk dapat hp nie.. Tak lah secanggih mana pun sbb takde 3G n juz 3megapixels camy, sebab dari dulu lagi target nak yang ada dual-sim.. And that’s it!! Hepi sangat ada hp nie.. My trusted brand.. Tak perlu usung 2 hp lg.. yey!!

3. Orange, Black..

Bukan buah oren, tapi warna jingga.. Warna kegemaran ku.. Sangat suka dengan kaler nie.. tapi bukan yang versi ang,ang punya.. yang memang orange ori.. Stakat nie, dah ada bantal comel, cadar, beg, kotak, sweater, baju, frenster, rak etc..banyak laa.. Hitam pun my feveret. Kadang-kadang orangsuka kata tengah berkabung. Biarlah! =D

4. Sweater..

Hmm.. Sejak masuk matrik, suka benor dengan sweater nie.. Mungkin influence dari rumateku Aizah, banyak hood die. lawa2 plak tue.  Stakat nie tak banyak mana pun yang ada. Juz 5 helai jek. Tapi yang biru nie paling cooool. Hadiah dari bakal mertua. Datang dari London gitu.. Fuh.. tak rasa cam pakai sweater pun kadang-

kadang. Memang sangat sukakan sweater! hehe.. Lagipun, cepat, mudah dan ringkas!

5. Turtles..

My pet.. dah lama teringin nak ada. Baru sekarang berkesempatan. Hmm, minggu lepas, seekor jantan terkorban yang sebelah kanan itu, shellnyer sangat cantik n tak saggup nak tanamkan, so my fren lah yang tolong.. mugkin kena Respiratory infection.. Sekarang, dah beli seekor yang lain. Rasa nak tambah lagi 2 ekor pulak.. hehe..

6. Laptop..

Huh! Bayangkan satu hari tanpa laptop.. Rasa macam hilang kaki sebelah kot.. Sangat, sangat bosan gamaknye. Panjang cerita sebelum boleh dapat laptop nie. At last, my cousin yang baik hati tolong untuk memujuk mak untuk dapatkannya. Thanxx to mak yang sangat memahami.. But, everytime balik kampung jek, dah tau.. Laptop nie tumpuan semua yang ada kat rumah. Nk download yang tue yang nie la, nak main game la, tgk citer korea la, jepun la, taiwan la.. Mak pun dah pandai main game.. lalalala.. Brand? Biase jek Acer 5553WXMi. Takde webcam pun sebab macam x perlu..

7. Editing Pictures

Hobi la sangat pun.. tapi suka laa jugak.. First time explore adobe photoshop dapat buat yang nie.. Takde siapa yang ajar pun. Just klik-klik je. Buat masa cuti bulan Disember 2007.. Adik yang lelaki tue suka benor bile dah siap.. hehe.. satu jek yang slack kt pic tue, cmner ntah yang sorunk tue spec hilang.. hehe.. Pakai contact lenses laa..

8. Sushi..

Pantang klu ke Jusco.. Mesti cari sushi! sangat best tambah2 bila ada wasabi. fuhh.. memang mantap!! Sushi kat tempat lain agak kureng ler. Usually spent hingga Rm20 untuk sushi & minimum RM 7. Beside that, if singgah di Carrefour MV akan cari mixed salad gax!

9. Newspapers..

Perkara wajib yang perlu dibuat setiap pagi adalah membaca berita.. Seawal 4 pagi jek dah boleh tengok rupa muka depan paper secara online such as Utusan Malaysia dan Kosmo!, Berita Harian dalam jam 6 dan Harian Metro plak 10 pagi. Even bila-bila masa pun bukak paper online macam Utusan dan Bharian dah ade berita terkini. Tak perlu tunggu untuk tengok televisyen. Jimat! yey!

p/s hmm.. tak tau nak tagged sape lagi..

..edit.. editing.. i’m luvin it..

1. me..

..me..

2 : honey lalala~~

..honey lalala~~..

3. anies..

..anies..

4. amy..

..amy..

5.zati n syue..

..zati n syue..

7. honey lalala~~ 2

..honey lalala~~ 2..

sila comment2..