..Naib Canselor baru Universiti Malaya..

Seperti yang umum ketahui, kontrak mantan NC, Datuk Rafiah tidak dipanjangkan lagi tanpa mengetahui sebab sebenar dari pengurusan UM sendiri. Tahniah kepada Naib Canselor baru Universiti Malaya, Dr. Gauth Jasmon, Presiden Universiti Multimedia. Terima kasih dan tahniah juga buat Datuk Rafiah Salim, wanita pertama bergelar Naib Canselor di Malaysia kerana menabur jasa di Universiti Malaya yang telah selesai menjalankan tanggungjawab walaupun perlantikkannya dipersoalkan ramai pihak.

Senyum Kambing

 

hurmm.. Saya kurang berpuas hati dengan Senyum Kambing ini. Bagi saya, tidak perlulah mengejar gelaran 200 Universiti terbaik di dunia kerana semua pihak sudah sedia maklum mengenai kriteria pemilihan ranking ini. salah satunya mengenai pensyarah dan pelajar antarabangsa. Kesannya, sudah dapat dilihat di mana UM memperbaiki rankingnya dari nombor 246 (2007) ke 230 (2008) [169 (2005), 192 (2006)] . Nilai kebajikan di Universiti Malaya adalah lebih penting dari ranking ini.

p/s : Seorang rakan saya terlalu terkejut bila dikatakan ‘VC@visi’ UM bertukar tangan. Sebenarnya, beliau tersilap erti. Difikirannya, “visi”, sedangkan apa yang cuba dikatakan oleh seorang lagi rakan saya adalah Vice Chancellor. haha.. Maklumlah baru lepas keluar dewan peperiksaan.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s