..Tragedi Eidulfitri.. Episod 2

“awat cik N tak geghak Nurul dulu?? Lain kali jangan dok tunjuk bghani. Ghupa ja macam nak lelaki tapi pompuan! Sedar la skit.. kalu depa teghajang ka camna?? Tak pasai ja!” aku berleter kat makcik aku balik..

“aku dah terkejut sangat aku terus bangun aku jadi macam lupa hang tidoq sebelah aku! Aku pun klu ikutkan nak tidoq kat atas tapi tak jadi sebab aku tengok hang soghang2 kat depan (ruang tamu). Lagipun tok takdak kat ghumah.. aku keluaq tadi pun kaki aku menggeletaq tengok dia bawak cutter tue! selalu aku bangun tidoq klu terkejut ka aku mesti tengah-tengah jalan, jatuh! Dah 2 3 kali dah jadi..” aku ape lagi, trus gelak macam nak pecah perut laa.. “boleh pulak!! Tue laa.. otak tak sempat nak hantaq isyarat kaki nak pi mana, tapi kaki dah jalan dulu dah!”

Tiba-tiba ada suara lagi kuat gelak dari aku masa makcik aku cakap dia jatuh.. rupanya, adik lelaki aku, Anas ngan sepupu aku, Safwan turun dari serambi rumah. Diorang nie hampeh! Tak tido lagi rupanya.. memang tak boleh harap langsung! Pastue baru sibuk Tanya apa yang makcik aku dok merepek malam-malam, mimpi apa sampai satu ghumah kena dengaq ceramah sebelum subuh!! Haishhhhhh.. susah tul budak-budak tak layak ngundi nie.. Lampy gilerrrr.

Jam dah 3:15 pagi. Tengah makcik aku ngulang crite die kat 2 orang budak nie, telinga aku pulak tiba2 rasa macam dengar benda lain! “shh.. diam sat! aku nak dengaq!” “hah, dok dengaq bunyi 3 4 bijik motor tue, ntah-ntah depa mai pulak apa!” muka aku naik cuak.. telinga aku nie bahaya skit bab2 mendengaq takut2 orang dok keliling ghumah tengah-tengah malam ke memang cepat betul! Sensitive..

Apa lagi! Tak tunggu dah! Kami 4 orang terus standby. Anas dah bawak keluar kayu baseball, safwan buat-buat berani. makcik aku laju je kluar tuju ke kedai.. nyorok belakang pokok nona sebelah kedai dia sebab nak cam muka sapa yang naik moto tue. Tempat tue tercorok skit.. orang tak nampak kalau dari jalan sebab xd lampu jalan kat situ.. aku pulak, baru depan tanah lapang kat depan rumah. aLa-ala serang hendap gitu! Actually dia nak tengak muka ank-anak hantu tue..

Tiba-tiba aku nampak moto lalu. Aku cakap dengan Anas, die bawak macam batang kayu.. panjang betul.. lagi panjang dari moto! Anas kata tue orang baru balik kerja guard laa.. boleh pulak adik aku nie.. tiba-tiba anas tak tunggu dah! “woii!!” die jerit! Aku dah marah dah kalu ye pun tak payah la nak jerit kalau diorang serang macam mana?! Tapi tiba-tiba orang tue balas “woi!!” tapi! Ada sesuatu yang die buat!! Angkat kayu panjang tue berkali-kali macam lagak samseng! Adik aku cakap, bukan parang.. Tapi, pedang samurai.. Hurmm.. aku pun confius.. Diorang yang 3 4 moto nie ulang-alik sambil tengok-tengok ke kedai.. Sume nye berparang..

Perghh.. Aku pun dah ketaq lutut dah.. Mana taknya, aku n makcik aku dah tentu-tentu perempuan, Anas n Safwan sah-sah bukan jaguh family apatah lagi jaguh kampung.. Nasib laa makcik aku x gerak masa awal-awal tadi.. Dah la cuaca tyme tue memang sejuk yang amat. Tengah-tengah jalan ke belakang kedai.. Makcik aku datang and bagitau kat anas jangan jerit pape.. Takut diorg terus serang! Logik gak! Tyme tue aku tak fikir ape dah. Badan dah gigil gilerr..

Check credit balance.. RM3.40, jam 3:30 pagi.. Nak call nombor mana? Cousin aku yang terror silat? Or polis?? Grrrrrrrrrrrr… Sejuknyeeeerr…

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s