..Tragedi Eidulfitri.. Episod 1

“pss.. pss.. Nurul, bangun baca sms aku dapat nie.. kedai, kedai!!”

Dengan muka yang sangat mengantuk dan mata yang tak larat nak dicelikkan.. dalam hati ‘apahal la pulak makcik aku nie.. dah laa dah 3 hari tido x ckup.. ishh..’ sambil tangan capai hanset makcikku..

“Ni kak ada orang kopak kedai. Cepat datang!’’ sender : Awi, 02:46 a.m., 4 Oktober 2008.

Aku terus terduduk. Rasa nak tengking pun ada sebab pelik apahal Cik N ada kat sini lagi! “cepat arr gi kedai! Nak tunggu apa lagi!” Suara dah mula naik dah.

“Woi, dengaq nie!” tangan dah semacam nak pelempang muka aku dah.. haha.. tapi! Sempat ngelak! “aku dah pi jenguk kedai dah! Hang tau depa guna cutter macam yang bomba tue.. depa nak potong besi mangga Solex tue.. dah nak putus dah.. panjang!!” sambil tangan tunjuk saiz kepanjangannya.. ada laa dari pinggang sampai kaki orang dewasa! Semangat makcik aku dok story! Perrgggggghhhhhh.. patut la! Jam dah 2:54 pagi.

“hah! Sempat cekup tak?!” makcik aku geleng. “Sape Awi??” aku Tanya.

Die pun bukak laa story : “Awi jiran seberang jalan yang menyewa kat umah abg Zul (sepupu sepapat jauh) nie baru balik dari jamming. Nasib laa.. tengah-tengah raya nie boleh pulak jamming! Nasib die pi jamming!!” haih.. makcik aku nie.. sempat lagi dok ulang jamming bekali-kali..

“nie, dia Nampak ada 1 bijik moto nie, 2 orang naik.. depa nie bawak paghang dengan cutter! Yang bawak cutter tue tughun moto, dok jalan-jalan keliling kedai aku, paihtue dia pi pulak tang kedai mamak. Tapi macam mana ntah, dia ghasa kedai aku lagi senang kot! Dia pi tang pintu depan, dia nak potong mangga tue! Kawan dia yang hat soghang lagi tue tunggu tang hujung simpang nu. Paihtue Awi dah nampak. Dia pi betui2 kat depan muka sergah! Budak tue terkejut! Terus blah. Kebetulan aku pulak dah dapat sms dia, aku pun keluaq la. sekali lari betui2 depan muka aku nie.. tapi aku ghasa aku kenai sapa.. anak-anak hantu kampung nie jugak” tangan macam samurai dah aku tengok makcik aku nie dengan gayanya lagi!

Sambung “dia tghuih lari lalu kot depan kedai mamak, paihtue masuk kot lorong tepi ghumah tok chak yang hat kita slalu dok guna nu! Awi hambat dia tapi sekeghat ja sebab gelap sangat tang tu! Takut terpijak apa2..” semput2 makcik aku cite.. kepala dah imagine dah keadaan macam mana.. “Awi mai balik kat aku crita apa yang aku crite kat hang nie!” ok, ok.. paham! “Awi habaq depa punya paghang tue panjang2.. awi nak mai ketuk ka pukui la budak yang dok potong tue.. tapi tak jadi sebab depa ghamai.. dia soghang! ad 4 5 bijik moto dok mai dari depan klinik tolong ushar line lagi!” perghh.. pelan strategik nampak!

dalam hati dah nyumpah.. mentang-mentang laa tok xde, gi ipoh dengan adiknya, pak su plak balik beraya kat johor, family mak ngah n mak ndak pun dah balik. Dalam rumah plak tinggal aku, 2 adik, mak, makcik, n sepupu lelaki aku (anak mak chak yang datang tido sebab adik lelaki aku ade.. selalu die tido rumah die jek!)

5 Comments

  1. kesimpulannya, sempat kena pecah ke tak?

    ps:pic bawah ni cun ah.baru la nampak berisi sikit.hee~

    nisdasyarfini : pergghh?? berisi? adakah? baru 38kg.. huhu.. nak tau sempat pecah ke tak.. tunggu sampai episod akhir k.. =)

  2. xreport polis ke?
    xamek tindakan dkat anak-anak hantu kampung?

    nisdasyarfini : Tunggu sambungannya laa ek.. hehe..

  3. izah…jujur nye…loghat penang mu sgt la pekat…sy x faham sgt bc entry ni..hehe…
    tp alhmdulilah semua slmt….take care k…

    nisdasyarfini : tue dialog btul tue.. makcik saya sah-sah kuar pior penang dia..

  4. kamu mmg tak sihat.38kg utk budak sekolah rendah tahu?

    nisdasyarfini : haha?? yeke?? manade..

  5. isyy..panjang sngt la..kecik la tu..xlarat nk bce..uisy…

    nisdasyarfini :haha.. yeke.. rasa nak tutup citer laa.. huhu.. means; bukan nak sambung, nak padam terus.. kikiki..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s