..alarm.. oh.. alarm..

just nak share skit story.. tentang alarm a.k.a loceng penggera..

bila sembang-sembang tentang alarm nie.. commonly orang akan cakap :

1. alah.. dah biasa dah dengar..

2. walaupun bunyinyer bising.. kitorg still boleh tido lagi (klu dh ngantuk sgt)..🙂

3. sakit telinga laa.. rasa nak letak bom jek..

bila bercakap tentang motif sebenar alarm tue dipasang, sume orang akan bersetuju dengan pendapat yang mengatakan kalau terbakar sekalipun, sume orang xkan meninggalkan bilik (termasuk yang menulis).. jawapannya, hanya satu kerana di mindsetting masing2 mungkin bunyi tue kerana perkara yang biasa2 aje.. alasannya,

“mesti aras tue sumer orang tengah rajin2 belaka.. nak iron bju serentak, masak nasi n lauk2 serentak (sebab nk buat open room), nak hisap rokok serentak (blok lelaki), tengah bakar colok laa tue (baunya..hmmmm).. & macam2 lagi la”

akibatnya, menyusahkan sume orang sebab terpaksa mendengar bunyi bingit yang berjaya dihasilkan.. kalau dapat dengar alunan muzik yang menyedapkan halwa telinga, tak mengapalah juga..

kat sini nak share satu cerita, di tengah2 kesibukan sume orang memahami & menjawab soalan midsem paper  Accounting Information System kat Bangunan Peperiksaan, aras 1, 3 mac 2008 yg lalu.. kedengaran lah bunyi alarm.. oleh kerana sume orang di dalam BP tue (hanya kesimpulan ringkas sahaja) dh biasa dengar bunyi alarm, sume orang bertindak tak mempedulikannya (walaupun dalam hati cakap.. aii, kat BP pn boleh bunyi gak?).. terlupa bahawa itu adalah BP.. hinggalah pintu di dewan utama itu di ketuk dengan kuatnya dari luar sebanyak 2x.. sume yang tengah concentrate termasuk lecturer terkejut.. “mungkin ada orang yang mengamuk agaknya..” lalu masuklah seorang pegawai & bertanya satu soalan cepumas.. “kamu nak terbakar dulu ke baru nk keluar dari tempat nie??” lebih kurang begitulah kata2nya dengan nada kecewa.. maka, yang lain pun berkata, “dah biasa dh dengar.. ingtkan xde pape.. hehehe..” sume orang bwt muka selamba hinggalah ada yang terkesima bila pakcik tue cakap, “ada asap kt aras bawah.. macam mana kamu boleh tak alert & buat macam xde pape. kalau terbakar macam mana??. kamu tau tak ade litar pintas kat bawah tue” maka, kecohlah sebentar tempat itu dengan pegawai tersebut, lecturer, n mereka yang sibuk ambil kesempatan berbincang & meniru.. papepun, kami berenam memang baik sebab tak terlibat dalam mana2 perkara tersebut.. jawab jek incase lecturer kata the test is valid..

kesimpulanya,

1. sume orang tak kuar dari dewan sebab pegawai tue kate sume orang boleh stay kemudiannya.. disebabkan kebakaran tue xd laa teruk sangat..

2. terima kasih kepada pakcik yang berjaya menggamatkan suasana sebentar.. anda telah berjaya memberi mereka laluan untuk meniru (perkara yang tak pernah berlaku di BP : bagi keizinan untuk meniru)

3. geram dekat lecturer.. knapa tak replace balik masa kitorang sebab tunggu nak dengar lecturer kate either valid or not the test.. dah la soalan banyak gilerr.. susah plak tue.. huhu.. xsempat nk jawab habis..

4. paling penting, kejadian telah menyebabkan.. ape yang orang katekan bila alarm berbunyi kerana benar2 ada kebakaran berlaku & sume orang tak mempedulikannya telah benar2 terjadi..

takziah kepada sume orang yang telah rentung kalau kebakaran tue sangat dahsyat & tak sempat menyelamatkan diri!! nauzubillah!!

ape pendapat anda? apa yang tindakan anda klu alarm di BP itu berbunyi lagi? huhu~~

5 Comments

  1. kan best klu alarm tu bunyi time FINAL tp de gak xbestnye..
    yg bestnye, ble lec ckp exm invalid dan sume markah diadili dgn invalid pnye markh..
    tp yg xbestnye, ble lec kate invalid dan kne tukar ke tarikh len…wahhh mau xsakit ati…bleh balik awal dah kena stay tu amik balik..

    nisdasyarfini : ko tipu ape sherod?? lecturer tue takde nye nk suh ko mik ritue gax.. die suh ko datang balik.. tau x bila? bila sume paper lain dh bis.. elok2 boleh blk 6 hb.. 10hb pn belum tentu ko dapat amik paper tue lagi.. sebab nak bg satu UM nie abis exam dulu.. haha..

  2. weh aku bes paper 2hb Mei la bukn 6hb..
    klu kne amik balik pn, aku akn pastikan yg kite berenam kene amik gak….hahaha…walaupn ianye di luar bidang kuasa aku!!!!
    weh jgn ckp lebih2 dowh,mne tau tbe2 jadi…
    huhuhu…xnk weh…..

    nisdasyarfini : ak bagi misalan jelaa.. alamak.. lupe bila ko abis exam sbenarnya.. ak bg contoh jek.. cume luper nk letak perkataan contoh.. lalala~~ lagipun ak cakap elok2 ko boleh balik 6hb.. bukan ko last exam 6hb.. hahaha.. aku pn xnaakkkk.. nnt kne abis exam last skali..

  3. Tahniah… sebab dah ada blog…

    nisdasyarfini : trimas ye..

  4. takder topik yg lagi bosan ker???

    nisdasyarfini : bosan jangan baca.. tengok je..

  5. hhaha.. klakar2. suatu topic serius yg selalu dipdg remeh manusia.
    kalau alarm bunyi waktu final exam best gak. pastu lec kata, takpe lar, kita guna markah penilaian berterusan je(50%x2) . tak payah susah2 amik final..

    nisdasyarfini : alangkah indahnya dunia klu lec kata begitu.. (-.-)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s