..Kek Batik Biskut Marie..

sangat malas nak hupdate even ada celcom broadband.. hehe..

kek batik biskut marie 1kek batik biskut marie 2kek batik biskut marie 3

ehem.. cuti nie rasa nak berjinak-jinak dengan dunia dapur.. tapi tak tau lagi akan jadi realiti or angan yang tak sudah.. =)  maka, terhasillah kek batik biskut marie nie.. bukannya baru first time buat, tapi dah kat 5 tahun tak buat.. hehe..

actually, gambar siap tak sempat nak capture sebab buatnya jam 6 petang.. then malam, my cousin yang kechik-kechik sume dah tak sabar-sabar nak makan.. den, terpaksa larikan part yang korang tengok semacam jek berlemoih nya.. my anak sedara pulak, dah merajuk sebab tak dapat makan malam tue coz mak die nak bawak pergi makan ikan bakar dengan geng-geng kerja, masa tengah buat.. meroy kejap budak-budak tue.. makcik pun sempat rompak suku.. =) kiranya, nielah cebisan-cebisan akhir yang my anak-anak sedara sempat makan kul 11 pagi esoknya.. diorang cakap mak long kedekut! padahal dah habih.. hampeh! 

 

RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE

Bahan-bahan :

1) 1 buttercup – RM4++

2) 1 paket kecik milo – RM 4.60

3) 1 tin susu cair Carnation  – RM2.60

4) 2 sudu besar serbuk koko – free dari dapur

5) 2 sudu besar gula – free dari dapur

5) 300gm Biskut Marie Munchy’s – RM3.60

Cara membuatnya :

1) Masukkan sume bahan ke dalam periuk dengan api perlahan kecuali biskut Marie.

2) Kacau sume tadi hingga pekat.

3) Tutup api. Masukkan biskut Marie dan kacau hingga sebati.

4) Masukkan ke dalam loyang atau tupperware dan mampatkan.

5) Masukkan dalam peti sejuk untuk lebih best dan makan!

SELAMAT MENCUBA!!

 

p/s : Nie laa kek paling senang nak buat. Buttercup tak perlu dihilangkan kesejukkannya, kek tak perlu dibakar. hahaha.. Mesti ramai orang tau buat punyalah.. haha.. Saje nak share kepada yang tak tau..

About these ads

9 Comments

  1. wahhh bagus gile la resepi hang ni siap ada harga… ni aku rasa nak try ni… tapi nanti aku sorang je yg makan sampai licin… huhuhu..
    lawa gambor… :)

    nisdasyarfini : wahh.. kak diyana.. tak sangka datang melawat blog nie.. saya suka la baca blog akak.. hepinyer~~~~~.. bwt2 bagi baby miki yg comel makan..

  2. izah….akak nmpk kek ni..terus nk g kedai beli bahan dan nk buat arini juga…
    tp thank sbb bgtau bahan dan cara die..akk dh lupe…haha….trimassss…miss u…

    nisdasyarfini : selamat membuat.. mesti beshhnye la.. lalalala~~

  3. izah !!!!…smlm akk buat kek ni…mlm ni dh abis….hahaha….best sgt kek ni..trimas again 4 the recipe!!!

    nisdasyarfini : kan dah cakap.. =)

  4. sedapnyee~!! kak izzah, nak sikit bole?:p

    nisdasyarfini : datang la amik kt penang nie =)

  5. time kck2 pnh mkn..
    kt umah org raya..
    lame cari pon resipi..
    hehe thnx a lot sis..

  6. kek batik awk nampak cdap sngt2” thank 4 ajrkn ……sy mmg nk blaja sngt cara wat kek nie

    nisdasyarfini : tq! =)

  7. dh lme sye cari resepi ni tapi x jumpe….
    mmg sye jumpe tapi x bt0l, sye cari kt mesra.net.. siap dh cube dh…
    hampe x jadi & x sdp langsung…
    th pape rse..

    nisdasyarfini : yg nie pn rs ntah pape ke?? gulp!

  8. thank you 4 sharing… mmg tak tau buat pun kek ni..tapi penah makan laaa…

    nisdasyarfini : try la ye.. insyaallah jadi..

  9. kak..susu cair tu leh gantikn ngan susu pekat x .. ??

    nisdasyarfini : susu pekat tue manis sgt dik.. nie mcm nk bg lemak2 je.. jgn tuang setin plak ye..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.